Projectmatig creëren – projectmanagement met extra’s

Boekrecensie: PMC Compact – Projectmatig Creëren binnen handbereik
Auteurs: Jo Bos, Ernst Harting & Marlet Hesselink

Ben je op zoek naar een projectmanagement methode die meer biedt dan alleen beheersing van, sturing op en controle van kosten, tijd, kwaliteit en scope? Dan is Projectmatig Creëren 2.0 een aanrader. De sleutel van projectsucces ligt immers niet alleen in de controle van de duivelsdriehoek. 

Commitment, inspiratie, passie, persoonlijk leiderschap, beleving, samenwerking, verbinding, plezier, inspiratie en creativiteit verdienen minstens net zo veel aandacht. Projectmatig Creëren mixt de kracht van de traditionele projectmanagement methodieken met deze aspecten tot een succesvolle cocktail. PMC Compact is het kleine zusje van Projectmatig Creëren 2.0. en als ‘pocketguide’ geschikt voor projectmanagers, opdrachtgevers en teamleden. 

PMC Compact - projectfasen - IEP 4 seizoenen thema

PMC Compact – projectfasen

 

Creatielemniscaat

Projectmatig Creëren maakt gebruik van de creatielemniscaat, als je rekening houdt met deze vier aspecten, de relaties daartussen en met de succesfactoren wordt de kans op projectsucces enorm vergroot.
De traditionele projectmanagement methodieken zijn vooral gericht op de HET-kant van de lemniscaat. Creatie komt alleen tot stand als alle vier de kanten uit de lemniscaat evenveel aandacht krijgen.

PMC Compact - Creatielemniscaat - Creëren

PMC Compact – Creatielemniscaat – Creëren

HET-kant: Structuur

Deze zijde zal je bekend voorkomen vanuit de traditionele projectmanagement methodieken en raamwerken. De ‘Het-kant’ omvat het plannen, delegeren, bewaken en beheersen, want zonder structuur heerst er immers chaos. Ieder project heeft een projectmandaat, een contract met een scherpe projectdefinitie nodig. Er zijn beslismomenten, mijlpalen, en een strakke, geïntegreerde beheersing van scope, tijd, kosten, kwaliteit, personeel, communicatie, risico en inkoop is noodzakelijk om het gewenste projectresultaat te bereiken.

WIJ-kant: Samenwerking

1+1=3 kan bereikt worden als het projectteam samen het project gaat vormgeven en aanpakken (van start tot finish). Het projectteam is vanaf een vroeger stadium betrokken en heeft meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Het projectteam werkt nauw samen met de opdrachtgever en de staande organisatie. Dit vraagt om inzicht in en aandacht voor elkaars kwaliteiten, de teamdynamiek en de organisatiecultuur en –structuur.

PMC Compact - Creatielemniscaat - Competenties

PMC Compact – Creatielemniscaat – Competenties

ZIJ-kant: Omgeving

Een project is een tijdelijke onderneming om een uniek product, dienst of resultaat te bereiken. De omgeving beslist of het project bestaansrecht heeft en gestart kan worden, hoe belangrijk de projectdoelen zijn, en welke resultaten het project dient op te leveren. In ruil daarvoor voorziet de omgeving het project met middelen (mensen, tijd, geld, materialen), met energie (aandacht en steun) en met goede ideeën. De opdrachtgever/sponsor vertegenwoordigt de omgeving en het is dus van belang dat hij/zij echt betrokkenheid toont bij het project.

IK-kant: Leiderschap

Je bent extra gemotiveerd als je werk bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling, groei en doelen. Dit zorgt voor een persoonlijke verbinding en commitment met het project; het wordt jouw project.
Bij Projectmatig Creëren wordt de werkstructuur niet opgelegd, maar creëert het projectteam (WIJ-kant) zelf de gewenste structuur (HET-kant). Het team doet dit op basis van gemeenschappelijk ambities (ZIJ-kant), commitment en persoonlijke voorkeuren van ieder teamlid (IK-kant). Het projectteam gaat de samenwerking aan (WIJ-kant). Het creërend proces is pas afgerond als er een keuze is gemaakt voor een SMART projectresultaat. Ik kies ervoor om… Als je kiest geef je aan dat je je commitment geeft aan het projectresultaat en hiervoor de verantwoordelijkheid neemt. De creatielemniscaat kent een minimum aan sturing. Zo wordt het werken in projecten leuker, efficiënter en creatiever.

PMC Compact - Creatielemniscaat - Creërend team

PMC Compact – Creatielemniscaat – Creërend team

Vervolgens neemt het boek je mee langs de levensfasen van een project en de belangrijkste procesgroepen, steeds weer vanuit de vier zijden van de creatielemniscaat. Het boek brengt een andere visie op projectmanagement en combineert inzichten vanuit verandermanagement met de bewezen projectmanagement methodieken. Projectmatig Creëren zorgt voor de inbedding van passie, commitment, persoonlijk leiderschap, beleving en creativiteit in projectmanagement. Het is een makkelijk toegankelijk en leesbaar boek, dat niet misstaat in je jaszak of vakje van je laptoptas.

PMC Compact - Creatielemniscaat - Evaluatie

PMC Compact – Creatielemniscaat – Evaluatie

 

PMC Compact en Projectmatig Creëren

PMC Compact en Projectmatig Creëren

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.