Heb jij al een logline voor je project?

Projecten worden opgestart om veranderingen door te voeren en echte verandering begint met een eigen verhaal. In de businesscase van ieder project staat het ‘waarom’ beschreven ‘waarom doen we dit project eigenlijk en wat draagt het project bij aan het streven van de organisatie?’. In de praktijk wordt vaak wel het projectwaarom benoemd maar niet het businesswaarom. Als het al benoemd staat in de businesscase dan is het vaak klinisch beschreven vol feiten en cijfers. Maar verbinding en eigenaarschap voor de businesscase zodat je bereid bent om een bijdrage te leveren, zit hem niet in het klinisch verwoorden van de businesscase. Stakeholders willen het ‘voelen’, ze willen geprikkeld worden en willen het doel voor zich kunnen zien en dit kan met behulp van storytelling. Op het moment dat je het doel van het project kun verbinden aan het streven van de organisatie kun je de verandering gaan vormgeven.

Logline het belangrijkste ingrediënt van een elevator pitch

Als opdrachtgever moet je jouw projectvoorstel ‘verkopen’ aan de CFO om de investering te verkrijgen. Je staat in de hal van het hoofdkantoor, in de buurt van de liften. Zodra je de CFO ziet binnenkomen loop je met hem op en begin je ongevraagd je businesscase uit te leggen, en terwijl je doorpraat en de lift zich naar de boardetage begeeft, doe je je best om jouw projectidee te pitchen. Je hebt 12 verdiepingen de tijd om hem voor jouw projectvoorstel te winnen, alles moet binnen een minuut zijn verteld. Je hebt je pitch goed voorbereid en getest op medewerkers, vrienden en familie. Nu is het jouw moment. Het is alles of niets. In elke elevator pitch zijn de volgende ingrediënten aanwezig:

  • Setting: waar en in welke tijd speelt het verhaal zich af?
  • Personage: wie zien we?
  • Streven: wat wil hij/zij bereiken?
  • Verhaallijn: wat gebeurt er?
  • Conflict: waarom lukt dat niet meteen?
  • Crisis: wat is de climax?
  • Afloop: hoe eindigt het?

 

Vaak zijn dit de onderdelen van iedere pitch. Maar dan zie je één – het belangrijkste – ingrediënt over het hoofd. Dit ingrediënt is essentieel om de aandacht van de CFO te trekken, terwijl je met hem naar de lift loopt. Elke elevator pitch hoort te beginnen met een logline.

Logline Projecten

Logline Projecten

 

Hoe zou je het vinden als je jouw project zou weten te vangen in zo’n magische zin?

Bedoeling is de logline voor projecten

Wat de logline is voor een elevator pitch is de bedoeling voor een project. Je geeft antwoord op de vraag: waarom moeten we dit project doen? Je verwoordt wat je uiteindelijk met het project wilt bereiken (naast het projectresultaat is ook het businessresultaat cruciaal). De bedoeling is het fundament van de businesscase van het project en vormt de basis voor de investeringsbeslissing. Je kunt de bedoeling vergelijken met een kompas, waarbij het einddoel (het businessresultaat) niet uit het oog mag worden verloren. Een project is immers nooit een doel op zich. Als je de bedoeling in verbinding met het streven tot leven kunt wekken in een prikkelende logline kun je het project gaan vormgeven. Het helpt om commitment te creëren bij je stakeholders en om dit commitment om te zetten naar actie. Een project doe je immers samen.

Heb jij al een logline voor je project? Probeer het maar eens, je zult zien dat het je helpt om over het waarom van het project te vertellen en stakeholders enthousiast te krijgen.

Dit is het eerste deel van het vierluik over storytelling in projecten. In dit vierluik behandel ik de eerste twee onderdelen van de anatomie van een veranderverhaal: het belang van de bedoeling en de kracht van de kloof. Wil je meer weten  over de laatste twee onderdelen: het wezen van weerstand en het effect van framing dan is het boek over storytelling  ‘Change the Script’ van Theo Hendriks een aanrader.

Change the script

Change the script

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.