Appreciative Inquiry

‘Verbinding vanuit kracht  geeft een energieboost’:  Appreciative Inquiry

Waarom kijken we altijd naar zaken die beter kunnen, dingen die anders moeten, zaken die moeten veranderen om organisaties te verbeteren, processen, procedures en werkwijzen efficiënter en effectiever in te richten? Er is niets mis met de wil om te veranderen en verbeteren. Verandering is immers een constante factor in onze wereld ‘Panta rhei: alles stroomt’. Wat mij opvalt is dat we de wil om veranderingen door te voeren vaak vanuit problemen of verbeterpunten benaderen … kan beter, … hebben we niet goed gedaan, … loopt niet, etc. Je kunt dit ook omdraaien en uitgaan van wat een organisatie of (project)team succesvol maakt: ‘appreciative inquiry’ oftewel waarderend ontdekken. 

Appreciative Inquiry kan jou helpen om jouw  eigen ‘verborgen’ vaardigheden, interesses en talenten te ontdekken. Hoe haal je het beste uit mezelf, uit je team, de organisatie in relatie tot de (project)doelstellingen? Waar heb je energie van gekregen en wat kostte energie?  Bij waarderend onderzoeken kijk je naar het goede dat in elke organisatie, in elk (project)team, in ieder persoon aanwezig is – dingen die het leven geven. Elementen wanneer het project het meest levend is, effectief, succesvol en op een gezonde manier verbonden zijn met de belanghebbenden, betrokkenen, gemeenschappen en de omgeving. Je start met het identificeren van het positieve en het goede dat al aanwezig is en je verbind mensen, groepen, of organisaties er op zo’n manier mee dat die de energie en visie voor anderen kunnen verhogen. Appreciative Inquiry (AI) ontkent problemen niet, maar benadert ze vanuit een andere invalshoek en draagt zo bij aan betrokkenheid, het leggen van verbindingen en enthousiasme om de gewenste verandering teweeg te brengen. Centraal staan dialoog en het delen van eigen positieve ervaringen. Appreciative Inquiry zorgt voor een energieboost en haalt het beste in mensen en organisaties naar boven.

Methodiek

Appreciative Inquiry (AI) is een bottom-up methodiek van David Cooperrider om veranderingen vorm te geven en leidt tot breed gedragen veranderingen.

Appreciative Inquiry (AI) is de kunst en kunde om vragen te stellen over het potentieel van een organisatie met de bedoeling deze volledig tot zijn recht te laten komen.
David Cooperrider, grondlegger Appreciative Inquiry

Met deze methodiek kun je de zo gevreesde ‘weerstand tegen verandering’ ontlopen. Waarderend onderzoek gaat op zoek naar wat een organisatie succesvol maakt. “Waar wil je meer van?” in plaats van “Welk probleem moeten we tackelen?” Dit levert verhalen op over motivatie, passie, effectiviteit, samenwerking, klantgerichtheid, gezamenlijke successen, kwaliteiten en prestaties in plaats van verhalen over problemen, mislukking, verbeterpunten en fouten. Door verder te bouwen op wat wel werkt, de bewezen best practices van de organisatie, ontstaan oplossingen die organisatie breed gedragen worden. Mensen komen in beweging en worden aangesproken op hun krachten om te groeien en te bloeien in plaats van op hun verbeterpunten. Waarderend: het beste is het startpunt voor de verbetering, groei en bloei van de organisatie, het (projectteam) en de personen. Onderzoeken: men neemt een positie in van ‘niet weten’ zonder te oordelen en het loslaten van eerder waargenomen zaken om zo open te kunnen staan voor nieuwe kennis en ervaringen. AI kijkt op een positieve en opbouwende manier naar de organisatie, (project)team, personen en situaties. Een positieve grondhouding helpt organisaties zich te vormen tot (werk)gemeenschappen waarin onderlinge waardering, veranderingsgezindheid, leervermogen en samenwerking tot de pijlers behoren. AI gaat uit van de kracht die in de mens en organisatie aanwezig is.

5 Principes en 5 Stappen

 

AI 5 Principes - IEP moederthema

AI 5 Principes

 

 • Het sociaal constructionistische principe
  Er bestaat geen objectieve werkelijkheid. Wat wij zien is gekleurd door onze eigen beelden, ervaringen, overtuigingen, relaties en cultuur. Hieruit bepalen wij ons eigen begrip  van wie wij en anderen zijn, en deze worden onze eigen werkelijkheid. Het is niet de waarheid over wat er gebeurt, maar één versie (jouw eigen versie) van de waarheid.
 • Het poëtische principe
  Een verhaal of werkelijkheid is voor meerdere interpretaties vatbaar. Verhalen krijgen door verteld te worden steeds weer een nieuwe betekenis. De focus die wij kiezen creëert onze eigen werkelijkheid. Hoe meer aandacht we aan iets geven, hoe meer het een onderdeel van onze ervaring wordt.
 • Het simultaniteitsprincipe
  Het stellen van een vraag is de eerste stap naar de verandering. Onderzoeken is interventie, ‘neutrale’ vragen bestaan niet. Iedere vraag en ieder onderzoek geeft ons een bepaalde richting aan. De eerste vraag die we stellen beïnvloedt welke betekenis eraan gegeven wordt, de beelden die we daaruit maken, de acties die we nemen en de veranderingen die daarop volgen. Het gaat er niet om het stellen van de juiste, maar om een vraag te stellen die de juiste richting aangeeft.
 • Het anticiperende principe
  Beelden die we in onze gedachten over de toekomst creëren leiden onze huidige acties en vormen onze toekomst. De toekomst wordt gecreëerd door onze huidige denkbeelden van wat we denken hoe die toekomst eruit zou zien. Ons toekomstbeeld kan gewijzigd worden door nieuwe, inspirerende beelden te maken. Hoe krachtiger het toekomstbeeld, hoe groter de kans dat dit in acties omgezet wordt.
 • Het positiviteitsprincipe
  Positiviteit is en voorwaarde voor groei en optimaal functioneren. Het zorgt voor energie en saamhorigheid, het maakt ons meer open en verbreed ons denken en bouwt een (veer)krachtig  sociaal en fysiek netwerk. Veranderingen hebben positiviteit en saamhorigheid nodig. Gevoelens als hoop, plezier inspiratie, betrokkenheid en saamhorigheid zorgen voor een breed gedragen verandering.
AI - 4D - IEP moederthema

AI – 4D

 

NummerVraag
1.Beschrijf een hoogtepuntervaring in jouw organisatie, een moment waarop je springlevend en geïnvolveerd was
2.Zonder bescheiden te zijn: Wat vind je het meest waardevolle van jezelf, jouw werk en jouw organisatie?
3.Wat zijn de essentiële factoren die leven geven aan jouw organisatie? Zou de organisatie zonder jou op houden te bestaan?
4.Stel je voor dat je vanavond in een diepe slaap valt, een slaap die tien jaar duurt. Maar tijdens jouw slaap vinden er krachtige en positieve veranderingen plaats, gebeuren er echte wonderen en wordt jouw organisatie zoals jij het graag zou willen. Nu word je wakker en je gaat naar jouw organisatie. Het is 2022 en je bent erg trost op wat je ziet. Als je dat geheel zo ziet, wat zie je dan gebeuren dat nieuw is, veranderd, beter, effectief en succesvol?

Bovenstaande vier vragen van Léon de Caluwé en Hans Vermaak zijn het startpunt van een nieuwe droom over hoe de organisatie of (project)team eruit zou kunnen zien en vormt het vertrekpunt voor een dialoog over hoe de organisatie of (project)team er in de toekomst uit zou moeten zien. Samen op ontdekkingstocht naar de toekomstige organisatie of het (project)team van de toekomst. De vragen zijn de interventie en lokken een gezamenlijke en gedragen nieuwe droom uit.

In de praktijk

Tijdens de power workshop van Laurens Putter buro Spiff op het BPUG Seminar 2012 “Zuivere Speeltijd” heb ik deze manier van probleemoplossing toegepast. In een tweegesprek moest je vertellen over een moment waarop jij op “je best” was. Wanneer was dat? Wat gebeurde er? Hoe deden anderen?
Hoe voelde dat? Wat was het effect? Kortom: wat zijn jouw succesfactoren, vaardigheden, interesses en talenten. Tijdens deze oefening merkte ik dat het voor de meeste van ons enorm lastig was om over de eerste schroom heen te komen. We zijn niet gewend om te praten over onze succesfactoren en deze centraal te zetten in probleemoplossing, als de vraag was omgedraaid in: welke verbeterpunten zie je? Dan hadden we de oefening veel sneller opgepakt. Het credo “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” zit diep in ons systeem. Nadat iedereen over het “eerste” ongemakkelijke moment heen was, merkte je het verschil in houding (degene die zijn/haar successen etaleerde zat rechtop, in een actieve houding, ook de gesprekspartner had een actieve houding), het energieniveau steeg, ogen gingen twinkelen en er verschenen blosjes op de wangen. Jouw eigen rol staat centraal en is van cruciaal belang voor de teamprestatie. Het verschil met de traditionele probleemoplossing was duidelijk zichtbaar en Laurens maakte zijn belofte van een energieboost meer dan waar.

Kokosnoot

Hoeveel aandacht en tijd besteed jij aan het creëren van de succesfactoren?
Bij jezelf? In je (project)team?
Wat ga jij morgen anders, slimmer of vaker doen om zo anderen en jezelf positief te inspireren?
Heb jij al een energieboost gekregen?

Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.